Belkıs Özener - "Sahibinin Sesinden"

KÜLKEDİSİ


(Zip İstanbul dergisi Nisan 2006 sayısında yayımlanmıştır.)

Bu bir Külkedisi masalıydı aslında. Ne var ki o camdan ayakkabının aslında külkedisine ait olduğu hiç ortaya çıkmamıştı bu masalda. Ayakkabıyı ondan başka herkes giymiş, Külkedisi ise üvey annesinin üzerine kilit vurduğu odada kalakalmıştı.

Uzun zaman film jeneriklerinde adı bile yazmamıştı Belkıs Özener'in. O filmlerin en çok revaçta olduğu, mahalle aralarındaki sinema salonlarının önünde uzun kuyrukların oluştuğu günlerde, çevrilen her filmi büyük bir iştahla seyreden salonlar dolusu insan hep o şarkıların gerçekten filmin yıldızı tarafından seslendirildiğini zannettiler. Bunun böyle olması belki biraz da işine geldi film yapımcılarının... Ve kimbilir, belki artistlerin de.

Ne var ki bugünlerde, her gün yapılan onca yeni ve iddialı prodüksiyonu geride bırakıp satış listelerinde 1 numaraya oturan “Yeşilçam Şarkıları” adlı albümün kapağında Belkıs Özener’in adı ve resmi var. Artık onu herkes tanıyor. Masaldaki ayakkabının sahibi geç de olsa bulundu. 


Kalan Müzik etiketiyle piyasaya çıkan albümde tamamı eski filmlerin ses şeritlerinden aktarılmış 25 şarkı var. Aşk Mabudesi’nden Karagözlüm’e, Sürtük’ten Fosforlu Cevriye’ye bir çoğumuzun artık neredeyse her sahnesini ezberlediği filmlerin unutulmaz şarkıları. Az önce bahsi geçen dublaj tekniği nedeniyle bazı şarkılarda ölçü ve ritim hataları var, ancak en çok da bu, o şarkıların Türk filmlerinden çıkıp geldiğini kanıtlıyor dinleyene. Yeşilçam’ın büyülü dünyasında, Belkıs Özener’in büyülü sesiyle heyecan dolu bir yolculuk yapıyorsunuz albümü dinlerken. Kah eğleniyor, kah hüzünleniyorsunuz.

Bu kayıtların bugünlere ulaşmasında Kalan Müzik kadar Yeşilçam’ın en ünlü ses teknisyenlerinden Necip Sarıcı da pay sahibi. Ve elbette insanüstü bir çabayla yıllardır annesinin şarkılarının peşinde koşan Barkın Köksalan’ı da unutmamak lazım. Kayıtların hemen tamamı son derece temiz bir şekilde diske aktarılmış ve son derece özenli bir kapak çalışmasıyla albüm satışa sunulmuş.

Uçan Süpürge Film Festivalinin ödül töreninde yıllar sonra ilk kez sahnede şarkı söylemişti Belkıs Özener. Kısacık konserinin sonunda "Tamba Tumba"yı söylerken bir an durmuş ve salondakilere "Gözlerinizi kapatın, Türkan Şoray'ı hayal edin," demişti. Bu bir tek buruk cümle, onun tüm hayatının da bir özetiydi sanki. Biliyorum ki o şimdi çok mutlu. Çünkü bu albümü bilen ve dinleyen herkes artık Türkan Şoray’ı izlerken şarkıyı aslında kimin söylediğini bilecek.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder