Mavi - "Aç Kapıyı"


Haziran ayında “Kaptan” adı verilmiş teklisiyle dinleyici karşısına çıkan Mavi, Kasım ayında bu defa “Aç Kapıyı” adlı dört şarkılık “maxi-single”ı yayımlayarak 2012’yi kapattı. Dört şarkıdan ikisi, yani “Kaptan” ve “Bilirim”, önceki teklinin şarkıları. Diğer iki şarkının ikisi de birer “cover”: Özdemir Erdoğan’ın sesinden tanıyıp sevdiğimiz “Aç Kapıyı” ve Belçikalı bir şarkı yazarı ve şarkıcı olan Selah Sue’nun 2010 çıkışlı “Raggamuffin” adlı şarkısının sözleri Mavi tarafından yazılmış, “Yine Aynı Hikâye” adını taşıyan Türkçe versiyonu.

Daha önce de yazmıştım, bir kez daha yinelemekte fayda var. İki bin onlu yılların bize tanıştırdığı enteresan isimlerden biri Mavi. Kendine has bir sesi, tarzı ve tavrı var. Daha ilk albümünde ortaya koyduğu farklılığını, bu çalışmasıyla da hissettirmeye devam ediyor.

“Yine Aynı Hikâye”de aranjör Hasan Meten, şarkının orijinal düzenlemesine birebir sadık kalmış. Tamamen akustik bir icra, her kelimesi yerine oturmuş Türkçe şarkı sözleri ve Mavi’nin kişilikli üslubuyla eksiksiz gediksiz bir şarkı çıkmış ortaya.


Özdemir Erdoğan versiyonu artık bir klasik haline gelmiş “Aç Kapıyı” ise orijinal bas yürüyüşlerine sadık kalınmakla birlikte Göksun Çavdar’ın çaldığı klarnetle renklendirilirken pop caz tadının pop tarafına daha fazla yüklenilmiş bir düzenlemeyle karşımıza çıkıyor. Bir parça daha hızlı ve kuşkusuz daha feminen…  Ancak şarkının orijinal halini bilenleri küstürecek kadar bambaşka da değil. Kaldı ki Mavi bir “cover” söyleyecekse illa, seçilebilecek en doğru şarkılardan biri bu olabilirdi.

Popun genel geçerinin uzağına kaçmadan alternatif olabilmenin yolunu bulmuş Mavi. Ve bu yolda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyor. Kısa vadede kazançlı çıkmak, popüler olmak, birinci ligde top koşturmak elbette mümkün değil bu yolda. Zaten öyle bir kaygısı olmadığı da görülüyor. Bu yolda, bu kararlılıkla yürümeye devam ettikçe, uzun vadede yerini sağlamlaştıracağını söylemek kehanet olmaz.

OCAK 2013

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder