Pit10 - "Beni Bilmiyorsun"

PİT10’U BİLİYOR MUSUNUZ?


Türkçe müzik sektörü içinde birçok açıdan dikkate değer bir albümü yazmak için, piyasaya çıkışının üzerinden bir yıl bile geçmiş olsa geç değildir sanırım. Kaldı ki albümün üçüncü klibi de geçtiğimiz günlerde servis edildi.




Pit10’un “Beni Bilmiyorsun” adlı albümünden bahsediyorum. Yani bir “rap” albümünden… Doğruya doğru, hiçbir zaman koyu bir “rap” dinleyicisi olmadım ama “rap”in ana akımda görünen yüzüne -ki onun mazisi de çok eski değil zaten- herkes kadar aşinaydım. Bir de okuduklarımdan, sağdan soldan duyduklarımdan bilirdim bu müziğin ritüellerini, geleneklerini. Her müzik türünde olduğu “rap” de kendi içinde fraksiyonlara ayrılıyordu ama “rap”in fraksiyonlar ya da eğilimler, türevler arası çatışmaları biraz daha sert yaşanıyordu. Daha açık bir tabirle “rap”çiler herkese ve her şeye ama en çok birbirlerine “giydirmeyi” çok seviyordu.  Şahsi dinleme tercihlerim ise genellikle dille daha ustaca oynayan ve zeki şeyler söyleyen “MC”lerden yana oldu.


‘90’lı yıllardan bu yana Türkiye’de “rap” yapılıyor ve özellikle ilgili olmayan kimsenin tahmin edemeyeceği kadar da geniş bir kitle tarafından takip ediliyor. Bugün bunu sadece dijital platformlardaki tıklama/indirme/dinleme sayılarına bakarak bile görmek mümkün. Ancak türün yeraltından yer üstüne çıkması o kadar da eski değil. Son birkaç yıldır ana akım firmaların “rap” albümlerini bastığını ve pazarladığını görüyoruz ağırlıklı olarak. Öncesinde ise bazı popçuların şarkılarında karşımıza “feat.” olarak çıkanlar oluyordu ama bu işlerde “rap”, popun içinde bir sos gibiydi daha ziyade.


Pit10 da işe yeraltından başlayanlardan. 2000’lerin başından beri “underground” tabir edilen albümler/şarkılar yapan ve yayan Pit10’un ilk bandrollü albümü “En Sevilen Nefret Edilen Adam” ise 2009 yılında piyasaya çıkmış. Ama “rap” dinleyicisi haricinde bir kitlenin Pit10’un müziğine dikkat kesilmesi , Ender Çabuker’le girdiği müzikal ortaklık sonrası oldu desem yanlış olmaz. Bugün birçok sevilen pop şarkısının bestecisi, aranjörü ve prodüktörü olarak tanıdığımız Ender Çabuker’in 1998 yılında bir “rap” albümü yaptığını bilen Pit10, bir şekilde ona ulaşmış ve ortaklık böyle doğmuş.


Bu ortaklığın sonuçları ise kısa sürede kendini göstermeye başlamış. Mustafa Ceceli’nin Ender Çabuker tarafından yazılmış ve çok sevilmiş “Es” şarkısının “rap” versiyonu, peşi sıra gelen Emre Altuğ “Hangimiz Tertemiz” şarkısının yine “rap” versiyonu, Pit10’u daha geniş kitlelere tanıştırdı yakın zamanda. 2014’ün Ocak ayında ise Ender Çabuker prodüktörlüğünde hazırlanmış “Beni Bilmiyorsun” adlı Pit10 albümü Ve Medya Yapım etiketiyle piyasaya çıktı.


Albüme adını veren şarkı bir anlamda Pit10’un meydan okuması olarak da algılanabilir –ki bu meydan okumalar (“diss” atmalar”) “rap”in fıtratında var malum- ve aslında albümün amacını da daha açılışında özetliyor. Zira hem Mustafa Ceceli hem de Emre Altuğ şarkılarında, şarkıların “rap” bölümleri Powertürk’ün hem radyolarında, hem de televizyonlarında kesilerek yayınlanmış ve yıllardır “rap” müziği neredeyse yok sayan ana akım müzik medyasına karşı Pit10 ve Çabuker’in giriştiği hem bir mücadele, hem de uzlaşma (ortada buluşma) savaşına bu durum ilk kurşun olmuş. Çünkü bu albüm birçok bakımdan bilinen “rap” kalıplarını değiştirme amacı güdüyor ve bu nedenle de Pit10 ana akıma girmekte ısrarcı görünüyor. Bu mücadeleyi verirken de kendi doğrularından geri adım atmama ama bir yandan da müzikal nitelik anlamında ileriye gitme gibi bir kaygısı var anladığım kadarıyla.


Aslında bu kaygı hem Pit10’a, hem de Ender Çabuker’e ait. Şöyle bir argümanları var mesela ki hiç de haksız sayılmazlar: Malum, “rap” müziği aslında gücünü sözden alan bir müzik türü. Sözlerse genellikle “beat” denilen kalıpların üzerine söyleniyor ve “beat maker”lar tarafından üretilen bu kalıplar, müzikal anlamda çok da bulunmaz şeyler olmayabiliyor. Mesela canlı enstrüman pek kullanılmıyor “rap” şarkılarında. Şarkı formuna da sık rastlanmıyor. İşte bu albüm bunun bir anti-tezi gibi. Çünkü bir pop albüm yapar gibi, besteler ve düzenlemeler yapılmış, “rap” bu altyapının üzerine oturtulmuş. Bu hem müzikalite anlamında dinleyiciye daha çok şey vaat ediyor, hem de “rap” dinleyicisi dışındaki dinleyici kitlesine de yeni bir dinleme deneyimi yaratıyor. Ama önceki denemeler gibi bir sos kıvamı değil bu. Baş aktör yine “rap”; bu defa sos olan pop.


Bu pencereden baktığınızda, Pit10’u yıllardır bilenlerin ve seven “rap” dinleyicilerinin hiç yadırgamayacağı iki şarkı var albümde. Biri “Beni Bilmiyorsun”, diğeri ise Pit10’un, Sansar Salvo, Patron, Ais, Allame, Anıl Piyancı, Kamufle Beta ile (yani “rap” dünyasının bilinen ve sevilen diğer yıldızları ile) birlikte seslendirdiği “Limit Yok”. Bu ikisi, albümün aynı zamanda en sert sözlerine sahip şarkıları. Diğer şarkılar daha “light” motifler taşıyor zira ve her şarkıda bir başka pop yıldızı çıkıyor karşımıza.


Mustafa Ceceli ile “Es”i ve Emre Altuğ ile “Hangimiz Tertemiz”i zaten biliyorduk (ancak “Hangimiz Tertemiz”in bu versiyonu Emre Altuğ’un teklisinde yer alandan farklı onu da söyleyeyim.) Yeni seslerden Özay Bakır’ın “Kalp” adlı şarkısını ise 2013’de yayımlanan teklisinde dinlemiş idik ancak şarkının “rap” versiyonu ilk kez bu albümde yer alıyor. “Kaç Kere” adlı şarkıda ise Pit10’a bu defa Özgün eşlik ediyor ki albümün üçüncü klibi de yakın zamanda bu şarkıya çekildi. “En’derin Acılar”, “Nişantaşı” ve “Milyonda Bir” adlı şarkılarda yine genç bir ses, Zey var. Zey de 2013 yılında “Masal” adlı bir tekli yayımlamıştı ancak arkası gelmedi. Bu albümde onunla ikinci kez ve bu defa üç şarkıyla karşılaşıyoruz.


Ayrıca üç şarkının karaoke versiyonları da var albümde: “Beni Bilmiyorsun”, “Kalp” ve “Limit Yok”, şarkı sözlerini ezberleyip müziğin üzerine söylemek isteyenler için konulmuş albüme. Albümde yok ama albümün iTunes versiyonunda bazı şarkıların “acapella” versiyonları da var. Onlar da “remix” yapmak isteyenler için konulmuş.  

Albümde “Beni Bilmiyorsun” dışındaki tüm şarkıların müzikleri ve düzenlemeleri Ender Çabuker tarafından yapılmış. Şarkı sözlerinin ikisini Pit10 ve Çabuker birlikte yazmış, diğerlerinin ise tamamı Pit10’un kaleminden çıkmış. “Beni Bilmiyorsun”un müziği ve düzenlemesi ise Emre Çitil’e ait.


Yani toplamda dokuz şarkı ve 3 versiyondan oluşan bir albüm bu. “Rap” albümlerinin standartlarına göre kısa zira “rap” albümleri hem şarkı sayıları, hem de şarkıların içerikleri ile adeta destan gibi oluyorlar genellikle. Ancak ana akımda albüm sürelerinin giderek kısaldığını da unutmamak lazım. Nitekim siz bakmayın albümün süresine, iTunes versiyonunu normal bir albüm fiyatına indirdiğinizde, tam 50 şarkı birden indiriyorsunuz. Bu nasıl oluyor? Şöyle ki; Pit10, daha önce bandrolsüz yayımlanmış albümlerinden seçtiği şarkıları da iTunes versiyonuna eklemiş ve adeta bir Pit10 “Best Of”u ya da koleksiyonu oluşturmuş. Şarkıları zaten bilenler, sevenler için büyük şölen. Pit10’un geçmişten bugüne “rap” anlayışını tanımak ve anlamak isteyenler içinse bulunmaz fırsat. Albümün ilklerinden biri de bu durum zaten.


Yeri gelmişken albümün iTunes’da, “Mastered For iTunes” formatıyla satışa sunulduğunu da yazayım oldu olacak. Belki biliyorsunuz, belki de bu ibareyi görüyor ve bir anlam veremiyorsunuz. Şudur: “Mastered For iTunes”, yenisi keşfedilene kadar halihazırda en yüksek kaliteli dijital müzik formatı. CD kalitesine en yakın olanı. Apple tarafından geliştirilen bu formattaki albümler şimdilik sadece iTunes mağazalarında satılıyor. Satıştaki albümde “Mastered For iTunes” ibaresi görüyorsanız bilin ki bu formattadır ve bildiğiniz en yüksek kaliteli MP3’den daha yüksek kalitededir. Bu bir “mastering” işlemi değil; sadece bitmiş bir albümü dijitale aktarma esnasında kullanılan farklı bir kodlama yöntemi ve sadece bu konuda sertifikası olan stüdyolar tarafından yapılabiliyor. Türkiye’de sertifika alan iki stüdyodan biri de Ve Medya Yapım olunca, haliyle bu Pit10’un albümü de “Mastered For iTunes” ibaresiyle satışa sunulmuş.



“Beni Bilmiyorsun”, “rap” sevenlerin de pop sevenlerin de hoşuna gidecek bir albüm. Yani amacına ulaşıyor bu bakımdan. Şarkıların çoğu aşk üzerine olsa da, Pit10’un sözleri “Ooo bebeğim hadi salla popunu,” düzeyinde değil; bir derinliğe, bir bütünlüğe ve bir hikâyeye sahip. Hem müzikal niteliği, hem de kayıt kalitesi de olabildiğince iyi. Belki tek aksayan unsur, Pit10’un yer yer İngilizce aksanlı telaffuz tuzağına düşmesi. “Rap” bunu gerektiriyormuş gibi geliyor insana ama Türkçe vurgularla da pekala Türkçe “rap” yapılabiliyor, örnekleri var.

MART 2015

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder