Günün Şarkısı 14 Nisan 2019


Can Gox – “Ah Bir Ataş Ver”


Yıllardır çalınıp söylenen, etkisini hiç yitirmeyen türkülerden biridir “Ah Bir Ataş Ver”. 1953 yılında tatbikat dönüşü Çanakkale Boğazı’nda İsveç bandıralı bir şileple çarpışarak batan Dumlupınar denizaltısı içinde 81 kişilik mürettebatla birlikte karanlık sulara gömülür.


Çarpışmadan sağ çıkan ve kurtarılmayı bekleyen 22 kişi, o günlerin şartlarında kurtarma çalışmalarının yetersiz kalması nedeniyle göz göre göre ölüme terkedilir ve sığındıkları torpido dairesinde havasızlıktan ölür. İrtibatı sağlayan telefon hattından onlara söylenen “Mümkün olduğunca konuşmayın, şarkı türkü söylemeyin ve sigara içmeyin,” komutu umutlar tükenince “Konuşabilirsiniz, şarkı türkü söyleyebilirsiniz, sigara içebilirsiniz”e dönüşür. Sigaralar yakılır ve bu türkü söylenir.


Bu yürek yakan hikâyeyle özdeşleşmiş bu yürek yakan türkü, bir kez de Can Gox’un sesinden çıktı karşımıza. 1877 Müzik Yapım etiketiyle yayımlanan tekli, geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Türkünün düzenlemesi Erdem Tarabuş tarafından yapılmış.


İlk albümünü 2013 yılında piyasaya çıkaran Can Gox, sonrasında “cover” şarkılar söylediği tekliler yayımlayarak devam etti yoluna. Her yaptığı “cover”, onu takip edenler için “Acaba bunu nasıl söylemiş?” merakıyla dinlendi ve hiç hayal kırıklığı yaratmadı.


Can Gox adeta ’60 ve ‘70’lerin Anadolu pop akımının günümüze ışınlanmış bir örneği gibi. Sesi, tavrı, söylediği şarkılar hep bu minvalde. Ama asla taklit değil, özenti değil, suyunun suyu değil. Uzun yıllardır Anadolu pop yolundan yürüme iddiasıyla ortaya çıkmış nicesiyle kıyaslanmayacak kadar sahici. Onu özel kılan da bu. Nitekim bu türküye getirdiği yorumda da bunu bir kez daha görmek mümkün.

Yavuz Hakan Tok

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder