Günün Şarkısı 28 Mayıs 2019


Nilüfer – “Ağlıyorum Yine”  


1970 yılında yapılan Altın Ses yarışmasında henüz 15 yaşında olan ve İtalyan Lisesi ikinci sınıfında okuyan Nilüfer Yumlu adlı genç kız birinci olur. Yarışmanın jürisinde müzik prodüktörü Nino Varon da vardır. Nino bu çocuk denecek yaştaki genç kızdaki star ışığını oracıkta fark etmiştir. Nitekim kısa bir süre sonra Nilüfer, Nino Varon’un çalışmakta olduğu Odeon Plak ile sözleşme yapar.  


Tam da o sıralarda Gülgün Alanyalı adlı genç bir kadın Odeon Plak’ta çalışan bir başka prodüktöre, Antuan Şöriz’e şarkıları dinletip, plak yapmanın yollarını aramaktadır. Antuan Şöriz Gülgün Alanyalı’nın bestelerini beğenmez ama şarkı sözlerini çok beğenir ve onunla şarkı sözü yazarı olarak çalışmayı önerir. Gülgün mecburen gerçeği itiraf eder. Şarkı sözleri ona değil, Işık Lisesinde öğretmenlik yapan arkadaşı Çiğdem Talu’ya aittir.


Çiğdem Talu, arkadaşının aracılığıyla gelen teklifi düşünüp taşınıp kabul eder. Firmadan ona birkaç yabancı şarkı gönderirler ve Türkçe söz yazmasını isterler. Çiğdem’in sözlerini yazdığı ilk şarkıya “Neden?” adını verir. Şarkıyı Nilüfer seslendirir. Bu, Nilüfer’in de ilk plağı olacaktır.


Ne var ki sonradan fikir değiştirilir, “Neden” şarkısı bir süreliğine rafa kaldırılır ve Nilüfer’in 1972 yılında yayımlanan ilk 45’liğinde “Kalbim Bir Pusula” ve “Ağlıyorum Yine” adlı şarkılar yer alır. 


“Ağlıyorum Yine”, orijinali Mirelle Mathieu tarafından seslendirilen “Acropolis Adieu” adlı Fransızca bir şarkıdır ve sözleri Çiğdem Talu tarafından yazılmıştır. Öğretmen olmasından dolayı şarkı sözü yazarlığı yapmaktan tedirgin olan Çiğdem Talu’nun adı plakta sadece Çiğdem olarak yazılmıştır ve bu bir süre böyle devam edecektir.


Bugün Çiğdem Talu’nun ölüm yıldönümü. 28 Mayıs 1983’de hayata gözlerini yumduğunda henüz sadece 44 yaşındaydı. Yayımlanmış ilk şarkısıyla onu anmak istedim. Ruhu şâd olsun.

Yavuz Hakan Tok

2 yorum:

  1. çok beğendim..nilüferin ilk şarkısını dinlemek.. o gün yaşananları hatırlamak güzel bir duygu.. çiğdem talunun erken yaşta vefat etmesi üzücü bir olay.. yaşasaydı güzel şarkılar çok yapardı .teşekkürler.. <<sevgilerimle<<<

    YanıtlaSil
  2. çok beğendim..nilüferin ilk şarkısını dinlemek.. o gün yaşananları hatırlamak güzel bir duygu.. çiğdem talunun erken yaşta vefat etmesi üzücü bir olay.. yaşasaydı güzel şarkılar çok yapardı .teşekkürler.. <<sevgilerimle<<<

    YanıtlaSil